Osiguravatelji otplatili 40 milijuna kuna kredita

Bez autora
May 18 2010

Zaračunata bruto premija osiguravateljnih društva u travnju je dosegla 3,18 milijardi kuna i gotovo je dva posto manja u odnosu na premiju u istom razdoblju prošle godine, čime je nastavljen negativan trend vezano uz premiju u osiguranju koji se bilježi posljednjih nekoliko mjeseci. No, to ne znači da raste broj onih koji odustaju od osiguranja: broj sklopljenih osiguranja čak je 0,6 posto veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Podjednak pad premije bilježi se i u životnim i u neživotnim osiguranjima. Tako je ukupna premija u životnom osiguranju iznosila 763,16 milijuna kuna i 2,2 posto je manja u odnosu na premiju iz travnja 2009. Osiguravatelji ističu da je u protekloj godini započeo, a u ovoj se nastavlja veći val isplate šteta, odnosno veći broj isplate doživljenih životnih osiguranja. U neživotnim osiguranjima premija je iznosila 2,55 milijarde i 1,8 posto je manja u odnosu na lanjsku.

Osiguravatelji otplatili 40 milijuna kuna kreditaZaračunata bruto premija osiguravateljnih društva u travnju je dosegla 3,18 milijardi kuna i gotovo je dva posto manja u odnosu na premiju u istom razdoblju prošle godine, čime je nastavljen negativan trend vezano uz premiju u osiguranju koji se bilježi posljednjih nekoliko mjeseci.

No, to ne znači da raste broj onih koji odustaju od osiguranja: broj sklopljenih osiguranja čak je 0,6 posto veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Podjednak pad premije bilježi se i u životnim i u neživotnim osiguranjima. Tako je ukupna premija u životnom osiguranju iznosila 763,16 milijuna kuna i 2,2 posto je manja u odnosu na premiju iz travnja 2009. Osiguravatelji ističu da je u protekloj godini započeo, a u ovoj se nastavlja veći val isplate šteta, odnosno veći broj isplate doživljenih životnih osiguranja. U neživotnim osiguranjima premija je iznosila 2,55 milijarde i 1,8 posto je manja u odnosu na lanjsku.

Značajan pad ukupne zaračunate bruto premije bilježi se u auto-osiguranju. U segmentu obveznog auto-osiguranja ovogodišnja je premija 1,4 posto manja nego u isto vrijeme lani, dok je u kasko osiguranju 12 posto manja u odnosu na lanjsku.

Pogledamo li samo osiguranje vozila (bez obveznog osiguranja plovila ili osiguranja prikolica, na primjer), taj je pad nešto manji: u auto-odgovornosti 0,7 posto, a u kasko osiguranju 10,7 posto.

Istodobno, za 16,4 posto povećana je ukupna premija za osiguranje svih kredita, pri čemu je broj likvidiranih šteta porastao za približno 50 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a bruto iznos likvidirane štete sa 16,5 na 40 milijuna kuna. Riječ je o kreditima koje osiguravatelji isplaćuju u slučaju smrti osiguranika, ali i oni za koje se uplaćuje dio premije u slučaju otkaza ili duljeg bolovanja osiguranika.

Croatia osiguranje drži najveći dio

Najveći tržišni udio u ukupnoj premiji i dalje drži Croatia osiguranje sa 36,65 posto tržišta (37,09 posto lani u isto vrijeme), slijedi Allianz Zagreb sa 10,95 posto (10,75 posto lani), zatim Euroherc sa 9,35 posto (9,86 posto lani) te Jadransko osiguranje (6,13 posto ove, a 6,41 posto prošle godine), Kvarner VIG (5,41 posto ove u odnosu na 5,49 posto tržišta lani) te Triglav osiguranje (4,47 posto u odnosu na lanjskih 4,22 posto). Gledano po segmentima osiguranja, Croatia osiguranje neupitni je lider u segmentu neživotnih osiguranja, u kojima drži čak 43,34 posto tržišta, ispred Euroherca (12,14 posto) i Allianz osiguranja (9,97 posto). No u životnim osiguranjima Croatia je na prvom mjestu tablice osiguravatelja sa 14,25 posto tržišta, dok Allianz Zagreb drži 14,23 posto. Na trećem je mjestu Merkur osiguranje sa 10,38 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik